Jobben min i høyden: Johan Hugoh

Johan Hugoh har jobbet med elektrisitet i 14 år, både som kraftledningstekniker og kraftledningsplanlegger hos Härryda Energi i Sverige. Arbeidet på luftlinjer og transformatorstasjoner involverer mye arbeid i høyden, i noen tilfeller opptil 80 meter over bakken.

Jobben min i høyden – Johan HugohJobben min i høyden – Johan Hugoh

Som kraftledningsplanlegger i Härryda Energi jobber Johan med å planlegge og klargjøre tjenestetilkoblinger og interne prosjekter. Han er også i beredskap som kraftledningstekniker, det vil si en elektriker som vedlikeholder og reparerer signalbokser, transformatorstasjoner og kabelnett, både luftkabler og bakkekabler.

"Jeg arbeider i høyden litt hver måned, og jeg er utdannet til å kunne redde en person i nød ned fra en strømstolpe. Når vi får redningsoppdrag, drar vi alltid ut to personer."

Jobben min i høyden – Johan Hugoh

"Det er litt mer trøblete hvis du mister et verktøy, men bortsett fra det har jeg ingen problemer med å arbeide i høyden."

Johan har ingen problemer med å arbeide i høyden. Han synes ikke det er mer komplisert enn å arbeide på bakken, så lenge det brukes sikkerhetsutstyr og han har alt av verktøy innenfor rekkevidde, slik at han slipper å klatre mer enn nødvendig.

"Det er litt mer trøblete hvis du mister et verktøy, men bortsett fra det har jeg ingen problemer med å arbeide i høyden."

Vær og vind er imidlertid to faktorer som gjør arbeid i høyder noe mer utfordrende enn på bakken.

"Når vi utfører arbeid på bakkeplan, kan vi alltid sette opp telt rundt arbeidsstedet. Når vi arbeider med stolper og i tårn, slipper vi ikke unna været. "

Det beste tipset hans for å ivareta sikkerheten når man arbeider i høyden, er å sørge for at sikkerhetsutstyret er komplett og brukes riktig. Han har ikke høydeskrekk selv, men tror at et godt tips for å takle akkurat det er å arbeide i høyden under kontrollerte former. Det viktigste utstyret Johan tar med seg når han skal arbeide i høyden, er sikkerhetsselen og spesielle klatresko.

"Uten dem kan jeg ikke klatre."

Jobben som har gitt best utsikt så langt var på Solsten transformatorstasjon, med et tårn som er nesten 80 meter høyt.

"Du kan se helt til Gøteborg og Landvetter derfra."

Jobben min i høyden – Johan Hugoh
Jobben min i høyden – Johan Hugoh

Om

Navn: Johan Hugoh

Yrke: Kraftledningsplanlegger, tidligere kraftledningstekniker

Antall år i bransjen: 14 år

Arbeidshøyde over bakken: Ca. 75 meter

Verktøy/utstyr du alltid har med deg: Fastnøkkel